ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 

 


Επιμέλεια: Μόνιου Ζωή

Ομάδα εργασίας: Αναγνωστόπουλος Αντώνιος, Αποκότου Καλλιόπη, Βούσουλας Αναστάσιος, Καπούτσου Αλεξάνδρα, Μαριάνου Μαρούσα, Πατέλη Άννα, Πατέλη Μαρία, Τριαντάφυλλος Σοφοκλής, Τριανταφύλλου Ανδρεάνα, Τριανταφύλλου Καλλιόπη, Τριανταφύλλου Μαρία

 

 

Η Μεσόγειος εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Οι εικόνες της ελιάς, του σιταριού και του αμπελιού είναι πολύ οικείες στους λαούς της Μεσογείου και συνδέονται άμεσα με τις διατροφικές τους συνήθειες. Παράλληλα, είδη τροφίμων που προήλθαν από άλλες περιοχές της γης (ντομάτες, πατάτες, ρύζι) εντάχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου στη μεσογειακή διατροφή και αποτελούν σημαντικό τμήμα της.

            Σήμερα, με τον όρο «Μεσογειακή Διατροφή» εννοούμε τις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι κάτοικοι των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της  Μεσογείου και κυρίως της Κρήτης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το 1970. Βασικό χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής είναι η χρήση του ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του οργανισμού, γιατί τον προστατεύει από χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συνοπτικά, οι βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής παρουσιάζονται με τη μορφή πυραμίδας και είναι οι εξής:

·         Καθημερινή κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια

·         Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.

·         Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).

·         Κατανάλωση ζάχαρης και γενικά γλυκών σε εβδομαδιαία μόνο βάση

·         "Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ) μόνο λίγες φορές το μήνα

·         Φυσική δραστηριότητα

·         Λογική κατανάλωση κρασιού

Λιτή διατροφή, πλούσια σε χορταρικά, φρούτα, ζυμωτό μαύρο ψωμί, αγνό τυρί, τροφές μαγειρεμένες σε ελαιόλαδο είναι λοιπόν η συνταγή της μακροζωίας. Αξίζει να προσπαθήσουμε!

Σχέδιο: Καπούτσου Αλεξάνδρα

 

 

ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Το τμήμα της Α΄ Γυμνασίου του Γυμνασίου-Τ.Λ. Αντιπάρου, στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, συνέταξε ερωτηματολόγιο Διατροφής, για να μελετήσει τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών του σχολείου. Απαντήθηκαν συνολικά 30 ερωτηματολόγια.

 

 

ερωτηματολόγιο  διατροφής

αποτελέσματα έρευνας
 

 

 

 


1. Τρως συνήθως πρωινό; ναι  72%    όχι  28%  

 

2. Αν ναι, τι πρωινό τρως; γάλα με δημητριακά, τοστ

 

3. Παίρνεις στο σχολείο φαγητό από το σπίτι; ναι  73,1%   όχι  26,9%  

 

4. Αν ναι, πόσο συχνά;

κάθε μέρα  54,5%    μερικές μέρες την εβδομάδα 41%   μερικές φορές το μήνα 4,5%  

 

5. Αγοράζεις για το σχολείο φαγητό απ’ έξω;(καντίνα, κλπ)   ναι 61,5%   όχι 38,5% 

 

6. Αν ναι, πόσο συχνά;

κάθε μέρα 35,7%   μερικές μέρες την εβδομάδα 50%     μερικές φορές το μήνα 14,3%  

 

7. Τι αγοράζεις;

τυρόπιτα  17,2%  κρουασάν 24,1%   χυμό 31%  αναψυκτικό 10,3%  σάντουιτς 6,9% άλλο 10,3%

 

8. Πόσες φορές την ημέρα πίνεις γάλα;

καμία 23,1%   μία 30,8%   δύο 46,1%   τρεις 0%

 

9. Πόσες φορές την εβδομάδα τρως ψάρι;

μία 48,1%   δύο 25,9%   τρεις 7,4%   άλλο 18,5%

 

10. Πόσες φορές την εβδομάδα τρως κοτόπουλο;

μία  50%  δύο 41,6%    τρεις 4,2%   άλλο 4,2%

 

11. Πόσες φορές την εβδομάδα τρως κόκκινο κρέας;

 μία 47,8%  δύο 26,1%    τρεις 13%   άλλο 13%

 

12. Πόσες φορές την εβδομάδα τρως λαδερά / όσπρια;

μία  40%  δύο 44%   τρεις  8%  άλλο 8%

 

13. Πόσα φρούτα τρως την μέρα;

κανένα 21,4%  ένα 32,1%    δύο 21,4%   τρία 17,9%  άλλο 7,1%

 

14. Τρως καθημερινά σαλάτα; ναι  67,9%   όχι  32,1%

 

15. Πόσο συχνά πίνεις αναψυκτικά (κόκα – κόλα, κλπ);

ποτέ/ σπάνια   24%                        3-5 φορές την εβδομάδα   20%

1-2 φορές την εβδομάδα   32%        κάθε μέρα   24%

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 

·         1 στους 3 μαθητές δεν τρώει συνήθως πρωινό. Το πρωινό είναι απαραίτητο και δεν πρέπει να παραλείπεται, γιατί δίνει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για το ξεκίνημα της ημέρας.

·         Το 44% των μαθητών πίνουν αναψυκτικά πολύ συχνά (3-5 φορές την εβδομάδα ή και καθημερινά). Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφεύγεται, γιατί τα αναψυκτικά είναι τρόφιμα με «κενές θερμίδες»  και δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό.

·         1 στους 3 μαθητές τρώει μόνο 1 φρούτο την ημέρα, ενώ 1 στους 5 δεν τρώει κανένα.

·         1 στους 3 μαθητές δεν τρώει σαλάτα σε καθημερινή βάση

·         Η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού και κοτόπουλου ακολουθεί τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής

·         Η εβδομαδιαία κατανάλωση κόκκινου κρέατος ακολουθεί τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής

·        Η εβδομαδιαία κατανάλωση λαδερών και οσπρίων ακολουθεί τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής